În ce condiţii poate fi declarat nul un contract? | legestart.ro – Medierea Info

Principiul general este că orice contract poate fi supus nulităţii dacă se dovedeşte că a fost încheiat cu încălcarea condiţiilor cerute de lege pentru încheierea sa valabilă şi dacă prin lege nu se prevede o altă sancţiune.

Vedeţi mai jos în ce condiţii putem vorbi despre nulitate şi cauzele de nulitate.

Nulitatea contractului poate fi constatată sau declarată prin acordul părţilor. Dar acordul părţilor nu este în măsură să adauge sau să elimine clauze de nulitate, orice convenţie sau cleuză contrară fiind consideraste nescrise.

Nulitatea absolută

Este nul contractul încheiat cu încălcarea unei dispoziţii legale instituite pentru ocrotirea unui interes general.

Nulitatea absolută poate fi invocată de orice persoană interesată, pe cale de acţiune sau de excepţie.

Instanţa este obligată să invoce din oficiu nulitatea absolută, iar contractul lovit de nulitate absolută nu este susceptibil de confirmare decât în cazurile prevăzute de lege.

Dat fiind că, în practică, se ridică adesea întrebări legate de termenul de prescripţie, reţinem că, dacă prin lege nu se prevede altfel, nulitatea absolută poate fi invocată oricând, fie pe cale de acţiune, fie pe cale de excepţie.

via În ce condiţii poate fi declarat nul un contract? | legestart.ro – Medierea Info.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>