Accesul la justiţie – taxele de timbru | Alina Gorghiu | adevarul.ro

În ceea ce priveşte cererile prin care părţile solicită instanţei să ia act de încheierea unui acord de mediere, OUG 80/2013 are în vedere următoarele ipoteze: Prima ipoteză se referă la transferul dreptului de proprietate sau al altui drept real asupra unuia ori mai multor bunuri imobile. În această ipoteză, pe lângă suma fixă de 20 de lei (percepută indiferent de natura acordului de mediere) reclamantul va trebui să plătească 50% din valoarea taxei care s-ar datora pentru acţiunea în revendicare a bunului cu valoarea cea mai mare dintre bunurile care fac obiectul dreptului real transferat.

A doua ipoteză are în vedere acordul de mediere care are ca obiect partajul, la taxa fixă de 20 lei adăugându-se 50% din valoarea taxei calculate potrivit art. 5 din OUG 80/2013 (cererile in materia partajului judiciar).

În situaţia în care instanţa a fost învestită cu soluţionarea unui litigiu şi părţile au încheiat un acord de mediere, instanţa va restitui părţii, la cerere, taxa de timbru plătită, cu excepţia cauzelor care au ca obiect transferul dreptului de proprietate, constituirea altui drept real asupra unui imobil, partaje şi cauze succesorale. De asemenea, dacă părţile solicită instanţei să suspende cauza pentru a încerca medierea, iar aceasta eşuează, cererea de repunere pe rol a cauzei este scutită de taxă de timbru.

Cu alte cuvinte, este mult mai rentabil să se recurgă la acest mod de rezolvare a litigiului, taxa judiciară de timbru fiind redusă la jumătate în cazul încheierii unui acord de mediere.

via Accesul la justiţie – taxele de timbru | Alina Gorghiu | adevarul.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>